Home / TOP teme / Kontrola duvana / Uticaj pušenja na težinu kliničke slike COVID-19

Uticaj pušenja na težinu kliničke slike COVID-19

Novi korona virus (SARS-CoV-2) izazivač bolesti COVID-19 je novi virus koji dovodi do nastanka akutnih respiratornih infekcija. Ove respiratorne infekcije mogu biti vrlo teške, otežati normalno disanje i dovesti do smrtnog ishoda.

Postoje grupe ljudi koji su na većem riziku da dobiju ozbiljna i teška oboljenja usled infekcije ovim korona virusom. Zasad nema dokaza da postoji razlika u mogućnosti zadobijanja infekcije kod ovih grupa osoba.

Dosad poznati faktori rizika kod osoba sa infekcijom korona virusom COVID-19 su sledeći:

–  osobe starije od 60 godina;

– osobe sa hroničnim bolestima, kao što su različita srčana oboljenja, bolesti pluća, dijabetes, povišen krvni pritisak, maligne bolesti itd.;

– oslabljen imuni sistem organizma kod osoba na lečenju usled malignih bolesti, osoba sa autoimunim bolestima (reumatoidni artritis, lupus, multipla skleroza itd.), osobe sa HIV infekcijom ili osobe sa transplantiranim organima ili koštanom srži;

– trudnoća, iako zasad nema podataka o štetnim efektima, jer se radi o novom virusu. Ipak, po analogiji sa drugim virusima koji mogu da dovedu da teških bolesti kod trudnica i ploda, potrebno je biti veoma obazriv i preduzeti sve potrebne preventivne mere; i na kraju ali ne i najmanje važno

– pušenje.

Poznato je da pušenje oštećuje epitel disajnih puteva i plućni parenhim, utiče na imuni sistem u respiratornom traktu i dovodi do zapaljenja. Na taj način se smanjuje prirodna zaštita od infekcija, uključujući i COVID-19. Prema tome, pušači su na većem riziku da dobiju pneumoniju, a ako je dobiju ona duže traje i  ima mnogo teži klinički tok nego kod nepušača.

Prvi publikovani radovi iz Kine koji su analizirali pacijente hospitalizovane u tri bolnice u Vuhanu, odakle je pandemija i krenula, ukazuju da je u grupi sa teškim oblikom pneumonije i smrtnim ishodom bilo značajno više pušača nego u grupi sa blažim oblicima i izlečenjem (17,3% prema 3%). Nacionalni institut za zdravlje iz SAD upozorava da oni koji puše ili koriste elektronsku cigaretu mogu dobiti posebno teške oblike plućnih bolesti. Istraživanja uticaja elektronske cigarete dosad su pokazala da aerosol koji se udiše oštećuje plućni parenhim i smanjuje sposobnost organizma da se odupre infekciji. Iako još nema istraživanja koja bi pokazala povezanost upotrebe duvana i elektronske cigarete i obolevanja od ovog korona virusa, sasvim je verovatno i biološki zasnovano da već postojeća oštećenja respiratornog sistema otežavaju tok i izlečenje bolesti COVID-19.

Zato se savetuje da pušači u ovoj pandemijskoj situaciji budu motivisani da prekinu sa pušenjem i upotrebom elektronske cigarete. Na taj način oni će osnažiti odbrambene snage svog organizma i sprečiti mogućnost nastanka vrlo teških oblika bolesti. Ovom apelu su se pored zdravstvenih radnika, pridružili i drugi kao što je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio i  poznata glumica Patriša Arket, koja je nakon 24 godina pušačkog staža, prekinula sa pušenjem i pozvala i ostale osobe koje koriste duvan i elektronske cigarete da učine isto.

Sada je vreme da se prekine sa pušenjem i upotrebom elektronske cigarete!