Home / Vesti / Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke

Kako da smanjite svoj rizik za rak dojke?

Šta možete preduzeti kako biste smanjili svoj rizik za rak dojke? Neki faktori rizika, kao što su nasledni faktori, ne mogu se promeniti. Međutim, postoje promene u načinu života koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik.

I, naravno, bez obzira na rizik, redovni pregledi su obavezni.

 

Smanjite rizik za rak dojke promenom načina života

 Ograničite alkoholna pića.

Što više alkohola pijete, veći je i rizik od nastanka raka dojke. Nemojte piti alkoholna pića ili ograničite na manje od jednog pića dnevno, jer čak i male količine povećavaju rizik.

  • Održavajte preporučenu telesnu težinu. Prekomerna težina povećava rizik od raka dojke, naročito ako se javi kasnije u životu i nakon menopauze.
  • Budite fizički aktivni. Odraslim zdravim osobama preporučuje se najmanje 150 minuta umerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta energične aktivnosti nedeljno, uz vežbe snage barem dva puta nedeljno.
  • Nemojte pušiti ili koristiti bilo koji duvanski proizvod. Dokazi ukazuju na vezu između pušenja i rizika od raka dojke, posebno kod žena u premenopauzi.
  • Zdrav način ishrane smanjuje rizik za brojna oboljenja, uključujući i rak dojke.
  • Dojenje. Dojenje je značajno za bebu ali i za zdravlje majke – ima zaštitini efektat u odnosu na rak dojke.

·   Ograničite dozu i trajanje hormonske terapije. Kombinovana hormonska terapija u menopauzi koja se koristi duže od tri do pet godina povećava rizik od raka dojke. Koristite je isključivo u dogovoru sa lekarem, u najmanjoj dozi i ograničenom periodu, uz redovne preglede dojki.
Rizik od upotrebe hormonske kontraceptiva je veoma mali i smanjuje se po prestanku njihovog korišćenja.

 

Redovni pregledi dojki

·  Samopregled dojki sprovodi se jednom mesečno, nakon ciklusa, ili, za žene koje više nemaju cikluse, to može biti prvi dan u mesecu.
Ako primetite bilo kakve novonastale promene kao što su promena oblika ili veličine dojke, čvorić u dojci, promene na koži,  uvlačenje, ranica ili iscedak iz bradavice, obratite se lekaru.

·  Redovne mamografske preglede započnite najkasnije od 50. godine starosti i sprovodite ih na 2 godine. Vaš lekar će na osnovu vaše lične i porodične anamneze odrediti da li je potrebno sa pregledima početi ranije i sprovoditi ih po drugačijem režimu.