Home / TOP teme / Najvažnije o novom korona virusu

Najvažnije o novom korona virusu

Šta je 2019 novi korona virus COVID-19?

Novi korona virus COVID-19 je prvi put registrovan kao izazivač oboljenja – upale pluća kod ljudi u decembru 2019. godine u Kini.

Pripada porodici korona virusa, koji kod čoveka mogu da izazovu različite vrste oboljenja, od obične prehlade do teških oboljenja, kao što su MERS-Cov (Middle East Respiratory Syndrome ili bliskoistočni respiratorni sindrom) i SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome – težak akutni respiratorni sindrom).

Da li je COVID-19 opasan za čoveka?

Da, ovaj virus predstavlja opasnost zato što se relativno lako prenosi sa jedne osobe na drugu, u kratkom roku može da oboli veliki broj ljudi, a oko 20% njih ima težak oblik bolesti koji se, prema dosadašnjim podacima, kod nešto više od 2% obolelih završi smrtnim ishodom.

Kako se novi korona virus prenosi?

COVID-19 je kapljična infekcija i prenosi se kada oboleli govori, kašlje i kija putem kapljica koje se tom prilikom rasipaju iz usta i iz nosa. Ove kapljice mogu da putuju do 1 m udaljenosti, a prema dosadašnjim podacima, virus može da preživi u kapljicama koje su se zadržale na predmetima oko 30 min.

To znači da možemo da se zarazimo na dva načina. Prvi je direktnim putem – udisanjem kapljica u neposrednoj blizini obolelog ili preko ruku obolele na osetljivu osobu. Drugi način je indirektno preko ruku kojima je treće lice dodirivalo obolelu osobu ili predmete koje je on koristio ili dodirivao a koji na sebi mogu da sadrže sitne kapljice sa virusima.

Kako možemo da se zaštitimo?

Nema specifičnih mera zaštite, ali primena osnovnih mera lične higijene, higijene kijanja i kašljanja) i nekih mera predostrožnosti može da spreči širenje infekcije.

Lična higijena obuhvata pranje ruku tekućom vodom i sapunom. Ukoliko nemate mogućnosti da operete ruke, savetuje se upotreba antiseptičnih sredstava sa medicinskim alkoholom koje bi trebalo nabaviti u svim bolje snabdevenim prodavnicama ili u apotekama.

Napomena: Žestoka alkoholna pića nemaju antiseptički efekat. Mada sadrže veći procenat alkohola od piva ili vina, procenat alkohola u njima je nedovoljan da bi dezinfikovao ruke ili usnu duplju i grlo. Poznato je da pijenje alkohola slabi imunitet. Zato se upotreba žestokih pića u dezinfekcione svrhe ne savetuje.

Perite ruke obavezno odmah po ulasku u kuću ili na radno mesto, posle svake toalete, pre i posle jela, posle svakog brisanja nosa ili kijanja. Specijalni sapun nije potreban. Važno je da ruke dobro nasapunjate, temeljno istrljate i dobro isperete pod mlazom vode.

Izbegavajte nepotrebna putovanja i javne događaje.

Ukoliko se ne osećate dobro i imate neki od ovih simptoma: povišenu temperaturu, kašalj, bol u grlu, kijanje, ostanite kod kuće, jer ćete se brže oporaviti i nećete prenositi infekciju na druge. Ovi simptomi nisu specifični za novi korona virus, pa ne znači da imate COVID-19 infekciju ako imate takve simptome. Kako simptomi, tako i mere zaštite nisu specifične i treba ih uvek primenjivati u sezoni gripa i respiratornih infekcija.

Kada kašljete i kijate, obavezno prekrijte usta i nos, Najbolje je papirnom maramicom koju ćete odmah nakon toga baciti u korpu za smeće sa poklopcem i oprati ruke. Ako nemate maramice, nemojte kašljati i kijati u dlanove, jer ćete uzročnike bolesti preneti drugim ljudima nakon rukovanja ili preko predmeta koje dodirujete. U nedostatku maramica savetuje se kijanje i kašljanje u unutrašnju lakatnu regiju. Još jedan način da zaštitite ljude u svojoj okolini je da nosite hiruršku masku, koja će sprečiti rasipanje kapljica iz vaših usta i nosa dok govorite, kijate ili kašljete.

Napomena: Upotreba maske kod zdravih osoba bez simptoma se ne preporučuje, osim ukoliko niste direktno uključeni u negovanje obolelog, Važno je znati da nepravilna upotreba maske nosi povećan rizik od infekcije.

Ukoliko imate visoku temperaturu, kašljete i teško dišete, bez odlaganja potražite medicinsku pomoć pozivom na telefone objavljene na sajtu Ministarstva zdravlja. Međutim, nemojte se odmah uputiti u zdravstvenu ustanovu, već prvo pozovite telefonom i sledite uputstva koja dobijete. Ukoliko imate masku, obavezno je stavite pre izlaska iz kuće kako biste zaštitili ljude koji će sa vama doći u kontakt.

 

Pravilna upotreba maske:

  • Vrpce ili elastične trake treba pričvrstiti tako da maska svuda dobro prijanja uz lice. U štepu gornje ivice maske za jednokratnu upotrebu ili tzv. “hirurške maske” nalazi se žičica koju treba prisloniti na koren nosa i oblikovati je prema obliku nosa tako da je maska priljubljena uz kožu nosa i jagodica.
  • Donji deo maske treba prevući ispod brade.
  • Masku nipošto ne treba dodirivati sa spoljnje strane, pomerati, spuštati ispod nosa i tome slično, jer u tom slučaju nošenje maske nema koristan efekat, već nosi rizik od unošenja virusa koji su se zadržali na spoljnjoj površini maske. Ako ste dodirivali spoljnju stranu maske, obavezno odmah operete ruke.
  • Ovlaženu masku treba promeniti.
  • Maska se skida tako da se ne dodiruje njena spoljnja strana, već samo vrpce-držači.
  • Masku odmah baciti u kantu sa poklopcem i zatim oprati ruke.
  • Tek potom možete staviti novu masku.
  • Ne upotrebljavajte više puta maske za jednokratnu upotrebu, jer to povećava rizik od infekcije.

Sve informacije o trenutnoj situaciji u vezi korona virusa kod nas i u svetu može se naći i na sajtova Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutu, Gradskog zavoda za javno zdravlje BeogradInstituta za javno zdravlje Vojvodine, kao i Svetske zdravstvene organizacije.