Home / TOP teme / Kontrola duvana / Svetski dan bez duvana 31. maj 2019. „Duvan i zdravlje pluća“

Svetski dan bez duvana 31. maj 2019. „Duvan i zdravlje pluća“

Slogan „Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah“

Ovogodišnji Svetski dan bez duvana Svetska zdravstvena organizacija je posvetila štetnom i smrtonosnom uticaju pušenja i izloženosti duvanskom dimu na pluća. Iako dobro poznati, ovi štetni efekti na pluća i dalje su na vodećem mestu obolevanja i umiranja usled duvana. Duvanski dim je veoma opasan uzrok zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru i sadrži više od 7 500 hemijskih materija, od čega su 69 dokazane kancerogene materije, i zadržava se u vazduhu i do 5 sati.

Upotreba duvana i izloženost duvanskom dimu dovode do nastanka sledećih bolesti:

  • Rak pluća u čijem nastanku pušenje ima najveći uticaj i odgovorno je za 70%-90% smrtnih ishoda usled raka pluća. Izloženost duvanskom dimu povećava rizik za nastanak raka pluća za 20%-30%.
  • Hronična opstruktivna bolest pluća je u najvećoj meri posledica pušenja, posebno ako se sa pušenjem započne u ranoj mladosti. Pored toga, pušenje značajno pogoršava kliničku sliku astme.
  • Pušenje majke izlaže bebe duvanskom dimu još u intrauterinom periodu, usled čega se pluća slabije razvijaju i slabije funkcionišu. Deca izložena duvanskom dimu češće dobijaju astmu i imaju češće napade astme, češće obolevanju od zapaljenja pluća i bronhitisa i drugih infekcija donjeg respiratornog sistema. Od tih bolesti pate i u kasnijem uzrastu. Podaci pokazuju da godišnje u svetu umire 165 000 dece mlađe od 5 godina zbog izloženosti duvanskom dimu.
  • Sve je više dokaza da pušenje duvana značajno pogoršava tuberkulozu kod pacijenata koji od nje boluju, ali hemijske materije iz pluća mogu da provociraju njen nastanak. Oštećena građa i funkcija pluća zbog tuberkuloze još više se pogoršava usled duvanskog dima i povećava rizik da dođe do invalidnosti i na kraju i smrtnog ishoda.

Svetska zdravstvena organizacija ukazuje na veliku zastupljenosti bolesti pluća u svetu koje su posledice pušenja. Da bi se ostvarili ciljevi održivog razvoja da se prevremena smrtnost od nezaraznih bolesti smanji za trećinu do 2030. godine, kontrola duvana mora postati prioritet u svim državama i zajednicama širom sveta. Trenutno, svet nije na putu da taj cilj ostvari. Neophodno je da države u potpunosti primene Okvirnu konvenciju SZO o kontroli duvana, usvajanjem MPOWER mera što podrazumeva izradu, primenu i sprovođenje najefikasnijih politika za kontrolu pušenja koje za cilj imaju smanjivanje potražnje za duvanom.

Pojedinci, porodice i članovi zajednice čuvaju sopstveno zdravlje time što i sami prestaju da puše i na svakom mestu sprečavaju izloženost duvanskom dimu, posebno dece.

Više informacija može se naći na veb sajtovima Svetske zdravstvene organizacije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.