Home / TOP teme / Hronične bolesti / Ne postoji siguran način da se duvan konzumira

Ne postoji siguran način da se duvan konzumira

Američko društvo rak rad objavilo je početkom ove godine podatke o umiranju od malignih bolesti i trendove u poslednjih 25 godina. Od 1991. godine do 2016. godine stopa umiranja pala je za 27% odnosno 1,5%  godišnje, čime je sačuvano više 2 600 000 ljudskih života.

Kako se navodi u izveštaju, snižavanje stope umiranja od malignih bolesti u najvećoj meri je posledica postepenog smanjenja pušenja, kao i napretka u ranom otkrivanju i boljem lečenju.

Pušenje, kao i upotreba ostalih duvanskih duvanskih proizvoda, prema Američkom društvu za rak, odgovorno je za nastanak oko 30% svih malignih bolesti u SAD, kao i za 80% raka pluća. Rak pluća je vodeći uzrok smrti od malignih bolesti i kod muškaraca i kod žena; nažalost spada među one maligne tumore koji se najteže leče. Pored raka pluća, pušenje i upotreba drugih duvanskih proizvoda su odgovorni i za nastanak raka usne duplje, grkljana, ždrela, jednjaka, bubrega, mokraćne bešike, pancreasa, jetre, želuca, debelog creva, rektuma, grlića materice i mijeloidne leukemije.

Ne postoji siguran način da se duvan konzumira