Ika Pešić

Diplomirala je na Defektološkom fakultetu, odsek specijalne pedagogije Univerziteta u Beogradu. Odbranila je magistarski rad iz socijalne medicine na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu, a doktorsku disertaciju iz oblasti socijalne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu .

Od 1979. godine do danas, radi u Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije. Do 1990. godine radila je u Odeljenju za naučno-istraživački rad i epidemiologiju, na poslovima organizacije, epidemiološkog praćenja i analize plućnih oboljenja u Srbiji. Bila je uključena u projekat „Faktori rizika za dečje plućne bolesti urbane i ruralne sredine“ od 1982. do 1984. godine i na istraživanju problema pušenja. Od 1990. godine, kada organizuje Službu za odvikavanje od pušenja u Klinici za pulmologiju, pruža podršku osnivanju i razvoju programa odvikavanja od pušenja u pulmološkim ustanovama širom Srbije. Šef je Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja.

U kontroli duvana angažovana je od 2003. godine kao član Nacionalne komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Učestvovala je u aktivnostima na ratifikaciji Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije, kao i na izradi i usvajanju Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Uključena je u edukaciju zdravstvenih radnika za rad na kontroli duvana i u edukaciju timova za rad na odvikavanju od pušenja. Redovno učestvuje u organizaciji i obeležavanju Svetskog i Nacionalnog dana bez duvana. Sa stručnim radovima učestvuje na domaćim i međunarodnim konferencijama. Napisala Monografiju „20 godina Savetovališta za odvikavanje od pušenja u Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu/Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije“ i „Program za individualno odvikavanje od pušenja.“

Član je Osnivačkog i Nadzornog odbora Udruženja “Misija zdravlje”