Home / TOP teme / Kontrola duvana / Godišnji sastanak Koalicije „Partnerstvo bez duvanskog dima“
dav

Godišnji sastanak Koalicije „Partnerstvo bez duvanskog dima“

Koalicija „Partnerstvo bez duvanskog dima“ (SFP) organizovala je godišnji sastanak 12.12.2018. u prostorijama Koalicije u Briselu. Sastanku su prisustvovali predstavnici organizacija koje su članice Koalicije iz 20 evropskih zemalja i SAD.  Predstavnik Misije zdravlje, jedinog učesnika iz Srbije, bila je Ana Jovićević.

Anca Toma Friedlander, predsednica „Partnerstva bez duvanskog dima“, prisutne je upoznala sa aktivnostima u prethodnom periodu kao i planiranim prioritetima SFP za narednu godinu.

Prisutni su ukratko predstavili aktivnosti i planove iz oblasti kontrole duvana u svojim zemljama, uz posebne prezentacije od strane predstavnika Belgije, Holandije i Turske.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja sprovedenog među članicama SFP o zainteresovanosti za rad u oblasti poreza na duvanske proizvode.

Nakon diskusije, doneti su sledeći zaključci:

1.     Postoji opšta podrška predloženim prioritetima SFP na regionalnom nivou za 2019. godinu.
Veliki broj koalicionih partnera je zainteresovan da radi na ovim prioritetnim ciljevima koji uključuju sledeća pitanja:­

  • porez na duvanske proizvode,
  • borbu protiv ilegalne trgovine, ­
  • istraživanja politike kontrole duvana, ­
  • unapređenje i ubrzanje kontrole duvana­
  • zabranu reklamiranja i promocije duvana na nacionalnom nivou i podršku za rad na evropskom nivou­
  • rad na otkrivanju i sprečavanju uplitanja duvanske industrije, uz međusobnu saradnju i podršku članica SFP ovoj oblasti.

2.     SFP će nastaviti da podržava sve koalicione partnere u njihovom zastupanju ključnih prioriteta u oblasti kontrole duvana na nacionalnom nivou.3.     Kao odgovor na alarmantne izvještaje brojnih partnera, SFP će raditi na podizanju svesti među evropskim medicinskim asocijacijama o taktici duvanske industrije da uključuje nacionalna medicinska društva u svoje diskusije o politici kontrole duvana.

4.     SFP će formirati nekoliko neformalnih grupa koalicionih partnera kako bi se fokusirali i olakšali napredak u zajedničkim prioritetnim temama. Grupe će održavati kontakte i sprovoditi aktivnosti putem redovnih poziva (nekoliko puta godišnje).

5.     SFP će takođe nastojati da poboljša komunikaciju među partnerima i koordinaciju aktivnosti u oblasti prioritetnih kampanja putem redovnih (kvartalnih) e-poruka i poziva.

Poseban izazov za rad SFP u 2019. godini predstavljaće:

  • izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije s obzirom na značajnu ulogu organizacija iz ove zemlje u formiranju i radu koalicije;
  • izbori u Evropskoj Uniji sa potrebom da se novi zvaničnici upoznaju sa Okvirnom konvencijom za kontrolu duvana i ključnim pitanjima politike za kontrolu duvana.

25.02.2019.                                                                         Izveštaj podnela Ana Jovićević