Home / TOP teme / Kontrola duvana / 31. januar – nacionalni dan bez duvana u Srbiji
cigareta

31. januar – nacionalni dan bez duvana u Srbiji

Nacionalni dan bez duvana obeležava se pod sloganom „Odrasli puše mene guše“, čime se ponovo skreće pažnja na izloženost duvanskom dimu. Duvanski dim sadrži preko 7500  hemijskih materija od kojih su 70 kancerogene materije, i ne postoji siguran nivo izloženosti duvanskom dimu. Svake godine preko 890 000 osoba prevremeno umire zbog izloženosti duvanskom dimu u svetu, najviše žene i deca.

Duvanskom dimu ljudi su izloženi na javnim i radnim mestima, u svojim domovima i automobilima. Kako izloženost duvanskom dimu dovodi do ozbiljnih i fatalnih oboljenja, velika pažnja pridaje se ukazivanju na zdravstvene rizike i potrebi da se zakonski zabrani izloženost duvanskom dimu na svim javnim i radnim mestima, uključujući i sve ugostiteljske objekte, i u javnom prevozu. Zbog toga se ponovo naglašava potreba da se Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu (2010) izmeni u smislu zabrane pušenja i u svim ugostiteljskim objektima, kao i da se postojeće odredbe dosledno primenjuju i poštuju.

Mit, koji podržava duvanska industrija, da dolazi do pada profita, gostiju i zaposlenosti u ugostiteljskim objektima zbog zabrane pušenja nije istinit.  Veliki broj nezavisnih, metodološki ispravno sprovedenih ekonomskih studija, pokazalo je da potpuna zabrana ima neutralan ili blago pozitivan uticaj na ugostiteljski sektor i turizam, na nivo poslovanja, prihoda i zaposlenosti. U većini zemalja koje su uvele potpunu zaštitu od duvanskog dima u ugostiteljskom objektima uočava se blag porast odlazaka u restorane i kafiće – broj nepušača svuda u svetu veći je od broja pušača. Kao primere navodimo gradove i države, omiljene turističke destinacije u kojima je nakon zabrane pušenja povećan broj ugostiteljskih lokala, broj gostiju i prihod, kao što su Njujork, Pariz, Turska, Mađarska, Španija, Italija, Irska, Tajland i mnoge druge. Od uvođenja potpune zabrane pušenja u Rusiji 2013. godine, prevalencija pušenja smanjenja je sa 39% u 2009.  na 31% u 2016, što predstavlja relativno sniženje prevalencije pušenja za 21,5%.

Epidemija duvana u Srbiji uzima svoj danak visokim obolevanjem i umiranjem zbog upotrebe duvana i poslednji je trenutak da se i kod nas preduzmu sve mere koje u svetu već daju svoje pozitivne rezultate značajnim smanjenjem prevalencije pušenja i obolevanja od teških i fatalnih bolesti.

Nacionalni dan bez duvana obeležava se u celoj Srbiji, a više podataka može se naći na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut.